Hyra ut villa

När man ska hyra ut villa rekommenderar vi att man genomgår följande steg.

Steg 1: Börja med att ta reda på om du överhuvudtaget får hyra ut villan. Om du äger en villa eller ett hus får du som regel gärna hyra ut villan.

Steg 2: Rätta till fel. Är det större fel på villan är det klart att det kan försvåra uthyrning och det kan faktiskt även göra det rent olagligt. Se till att rätta till större fel på villan.

Steg 3: Se till att det är städat och snygg, men också att villan inte är full med stora och tunga möbler osv., som gör det svårare för en potentiell hyresgäst att föreställa sig själv i villan.

Steg 4: Hitta det rätta priset för villan. Hyran ska säkra att du inte förlorar pengar under tiden som du hyr ut villan, samtidigt som du också ska kunna få villan uthyrd. Därför ska villans läge, skick osv avspeglas i hyran. Kom ihåg att följa regler och lagar kring hyran. Överväg däribland även storleken på depositionen och om hyresgästen ska betala hyra i förskott.

Steg 5: Se först och främst om du kan hitta en hyresgäst i ditt nätverk. Om du inte kan det kan du marknadsföra din villa på en bostadsportal, så som Bostadsdeal.se

Steg 6: Arrangera visning med mer än en intresserad part om det är möjligt. På det sättet kan du välja ut den hyresgäst du får bäst känsla kring, och som du tror är mest problemfri när du ska hyra ut villan. Under visningen är det viktigt att du framhäver det unika med villan. Låt gärna de intresserade själva strosa omrking i villan under en tid så att de kan bilda sig ett eget intryck. På det sättet säkrar ni bäst varandra mot överraskningar som annars kanske kommer först efter inflyttningen.

Steg 7: Det är viktigt att du väljer en hyresgäst som har ordning på sin ekonomi. Ett sätt att säkra detta på kan vara att inte ha ett för lågt belopp på depositionen och den förutbetalda hyran. På detta sätt säkrar du att hyresgästen har en stabil ekonomi samtidigt som du är bättre säkrad om de senare skulle ha svårt att betala hyran. Du kan även kolla upp om hyresgästen tidigare har haft svårt att betala hyran.

Steg 8: När du har hittat din hyresgäst ska ni ingå ett skriftligt hyreskontrakt som innehåller allt. Här är det en bra idé att ta professionell hjälp från en juridiskt kunnig inom området, så att du säkrar att hyreskontraktet är fullständigt.

Uthyrningsinfo